Placuszki dyniowe na słodko

Źródło przepisu

Składniki (na 10-12 placuszków):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki purée z dyni (przepis na purée)
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania na końcu

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko i olej, na końcu dodajemy purée z dyni.
Mieszamy dokładnie suche i mokre składniki.
Smażymy na odrobinie oleju placki wielkości 1-2 łyżek ciasta. Na rumiano z obu stron.

Podczas smażenia placuszki znacznie rosną, więc układając je na patelni należy o tym pamiętać, żeby się nie pozlepiały.

Dodaj komentarz