Składniki (na 10-12 placuszków):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki purée z dyni (przepis na purée)
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania na końcu
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko i olej, na końcu dodajemy purée z dyni.
Mieszamy dokładnie suche i mokre składniki.
Smażymy na odrobinie oleju placki wielkości 1-2 łyżek ciasta. Na rumiano z obu stron.
Podczas smażenia placuszki znacznie rosną, więc układając je na patelni należy o tym pamiętać, żeby się nie pozlepiały.