Porady i Sztuczki

Na stronie tej będziemy umieszczać porady, ciekawostki i spostrzeżenia które każdemu, nawet zaawansowanemu kucharzowi przydadzą się podczas przyrządzania pysznych potraw. Rady dotyczą takich czynności jak:

  • smażenie na patelni:

Czosnek nie należy podsmażać w za wysokiej temperaturze oraz za długo – bardzo szybko brązowieje i staje się gorzki.

Bekon naturalnie posiada duże ilości tłuszczu które się wytopią, musimy go tylko do tego zmusić lekką ilością oliwy

Żeby masło się nie spaliło można dodać odrobinę oliwy lub oleju.

Jeśli woda w całości wyparuje wcześniej, można nieco dolać. Tak, aby dopiero po 20 minutach woda kończyła się redukować.

  • pieczenie w formie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jak nie ma papieru można wysmarować formę tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypać bułką tartą.

  • przyprawianie:

Jeśli chcemy żeby potrawa była bardzo bardzo ostra zostawiamy pestki chili. Jednak sama papryczka też jest bardzo ostra. Po krojeniu chili przez dłuższy czas należy nie dotykać okolic oczu – boli (sprawdzone empirycznie).

  • porady dotyczące urządzeń:

Dodając białka nie należy miksować żadnym urządzeniem, tylko delikatnie łyżką wmieszać pianę w masę tak, aby nie stracić puszystości.

nie polecamy podgrzewać w mikrofali, gdyż ona spowoduje że pieczywo zmięknie

Jeśli miód nie jest płynny a skrystalizowany, można go podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Dodaj komentarz