Składniki:
(na naczynie żaroodporne ok 20x30cm)
- 3 duże jabłka
- 6-7 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru białego
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego + ok 2 łyżek do posypania
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200ml mleka
- 150g roztopionego masła
Rabarbar i jabłka obieramy i kroimy w kostkę (ok 1-1,5cm). Układamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy 2 łyżkami cukry BIAŁEGO i mieszamy rękoma tak, żeby cukier oblepił owoce.
Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier trzcinowy i nadal ubijamy kilka minut. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszając mikserem na wolnych obrotach powoli dodać roztopione masło.
Miksujemy ciasto chwilę i wylewamy na owoce. Po wierzchu posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru TRZCINOWEGO.
Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi (pyszne połączenie). Na drugi dzień pudding można odgrzać np. w mikrofali.
Smacznego :)